Kilpailua vai opiskelua?

Vierumäen ensimmäisen vuoden liikunnanohjaajaopiskelijoiden ajatuksissa siintää yksi tavoite joulukuulle; Leijonankita 2018 -finaalin voitto. Joulukuun neljäntenä päivänä koko ensimmäinen vuosikurssi kokoontuu Vierumäki Resort Hotellin Ballroomiin esittelemään uusia tajunnan räjäyttäviä tuotteita arvovaltaiselle raadille.

Kilpailu on vahvasti läsnä Leijonankita-projektissa. Monet meistä ovat joskus kilpailleet urheilun parissa, ja osa kilpailee vielä nykypäivänäkin, joten sanalla kilpailuhenkisyys pystyy kuvailemaan monen liikunnanohjaajaopiskelijan luonnetta. Kilpailuhenkisyys näkyy myös Vierumäen jokapäiväisessä arjessa. Kavereiden kanssa kisaillaan kumpi juoksee nopeammin 30 metriä urheiluhallilla tai kuka saa eniten koreja kymmenellä koripallon heitolla. Onko Leijonakita-projektiin kuitenkin piilotettu, joku muukin tarkoitus kuin se, että kuka kruunataan voittajaksi?

Ryhmämme Lion Tamers urakointi alkoi Leijonankita -draftillä. Draft toteutettiin neljäntenä kouluviikkona, jonka jälkeen yhdentoista lähes tuntemattoman ihmisen kanssa lähdettiin työstämään lopputulosta ensin ryhmäytymisen kautta. Jo ryhmäytymisen vaiheessa opimme tärkeitä asioita ryhmädynamiikasta, kokouskäytänteistä ja projektityöskentelystä. Teimme myös pelisäännöt ryhmällemme, joita osa muista opiskelijoista on saattanut ihmetellä Kaskelan käytävillä, kun olemme tervehtineet toisiamme salakieltä käyttäen.

Tiistaiaamujen liikuntapalvelujen luennoilla osa ryhmäläisistämme on saattanut torkahdella auditorion pehmeissä tuoleissa, mutta se ei ole kuitenkaan estänyt meitä työskentelemään ryhmänä tehokkaasti kolmen asiantuntevan kolmosvuoden opiskelijan johdolla. Olemme oppineet paljon markkinoinnista, brändäyksestä ja tuotteistamisesta. Lausahdus “Tutki, tarkenna, kehitä ja toteuta.” on iskostunut jokaisen ryhmäläisemme päähän, kun kysytään palvelumuotoisesta tuottamisesta. Myös ehkä ennalta tuntematon Adidaksen slogan: “Impossible is nothing” on varmasti jokaiselle nyt hyvässä muistissa brändäysluennon jälkeen.

Aiemmin kysyin onko Leijonankita-projektilla siis, jokin muu tarkoitus kuin voittaa? Mielestämme on. Se on ehkä piilossa kaiken kilpailuhenkisyyden ja pitchausten takana. Voittoakin tärkeämpää Leijonankidassa on kuitenkin kokonaisvaltaisen tuotekehityksen ymmärtäminen ja soveltaminen. Ja siitä olemme oppineet valtavasti uutta, ehkä jopa tiedostamattakin.

Jesse Tuokkola
Lion Tamers -tiimin projektipäällikkö

Lähteet:
Lehmusto, T. Haaga-Helia luentomateriaali Lipa minor-opinnoissa. 2018.
Palvelumuotoilu – Opas palvelumuotoiluun. 2017. Kreapal. Luettavissa täältä.
Prolipa. Leijonankita ja ensimmäinen vuosi lipassa. Luettavissa täältä.