Millainen on hyvä tiimi?

Jalkapallon MM-kilpailuissa vuonna 2018 kukaan ei tahtonut uskoa Kroatian finaalipaikkaan. Kyseinen maa oli hiljattain kriisissä, jonka myötä jopa Suomen Huuhkajat ryöstivät pisteen tältä huippunimien sikermältä. Mikä sai Kroatian nousemaan tästä suosta ja pelaamaan itsensä aina historiansa parhaimpaan sijoitukseen?

Kyseessä on vain yksi esimerkki, eikä valmentajan vaihdos ole tähänkään tapaukseen ainoa syy. Joukkuelaji jalkapallossa kuitenkin parempi joukkue voittaa aina. Valmentajan merkitys on tässä tapauksessa valtaisa. Valmentaja on johtaja, joka valitsee tiiminsä. Tiimissä ei aina pelaa parhaat pelaajat, vaan parhaiten yhdessä pelaavat pelaajat sekä ne, jotka työskentelevät omalla tontillaan muita paremmin. Hyvän tiimin jäsenet saavat toisensa syttymään, niin jalkapalloviheriöillä, kuin tavanomaisemmissakin työympäristöissä.

Ahkeria, tunnollisia, innovatiivisia, asiansa osaavia vai hyviä tyyppejä. Tiimin muodostaminen on prosessi, johon kannattaa käyttää aikaa. Tehtävän luonteesta riippuen ei välttämättä ole järkevintä koota tiimiä pelkästään esimerkiksi niin sanotuista hyvistä tyypeistä, jotka keventävät ryhmän ilmapiiriä vaikeissa ja junnaavissa tilanteissa. Kuitenkin on hyvä, että tiimistä löytyy myös tällaista osaamista.

Tämän seurauksena kannattaa miettiä kokonaisuutta ryhmää tai tiimiä valitessaan. Meidänkin tapauksessamme saimme kaikkien ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden Leijonankita työhakemukset luettaviksi, ja niiden pohjalta meidän oli muodostettava oma unelma ryhmämme.

Hakemuksia oli paljon ja niiden läpikäymiseen piti käyttää paljon aikaa. Liian monta hakemusta peräkkäin lukiessa on vaarana sokeutua johonkin tiettyyn ulkoasuun tai yksityiskohtaan. Näin ollen, vaikka hakemus ja hakija olivat muutoin hyviä, saattoi se hukkuu massaan jonkin toistettavuuden seurauksena. Näin ollen syntyi vaara jäädä valitsematta tiimiin. Tiimin valitsijan näkökulmasta tämä tarkoittaisi jättää hänet tietoisesti valitsematta.

Tämä luo paineita, mutta ennen kaikkea mahdollisuuksia hakijalle erottua joukosta, positiivisella tavalla. Kuitenkin myös tiimin valitsijan on mietittävä omaa työskentelyään, arvojaan ja kokonaiskuvaa, millaisia henkilöitä hän haluaa tiimiinsä.

Entä jos?

Aina kaikki vedot eivät osu ensimmäisellä yrittämällä maaliin. Et välttämättä saanut juuri sitä parasta kaveriasi samaan ryhmään. Mitä siis nyt? Tällainen tilanne on hyvin yleinen ja tässä kohtaa esiin astuu ryhmäytyminen. Hyvällä ryhmäytymisellä jokaisesta ryhmästä saadaan puristettua kaikki mahdollinen irti (Rovio, Lintunen, Salmi 2009). Samalla ryhmän toiminta on avointa, tasapuolista, kannustavaa ja luottamus sen sisällä timantin kovaa.

Henri Hujala ja Mikael Kouhia
Kolmannen vuoden Prolipa -opiskelijat
Lion Tamers -tiimin johtajat

Lähteet:
Ryhmäilmiöt liikunnassa Rovio, Esa; Lintunen, Taru; Salmi, Olli. 2009. Liikuntatieteellinen seura. Helsinki.