Nuori ikä ei ole ammattimaisen yrittäjyyden este

Goathousen nimelläkin tunnetun omakotitalon sohvalta, pleikkarinohjainten keskeltä tervehtii rauhoittavan kuuloinen nuori mies. Olohuone näyttää ilmakiekkoineen juuri siltä, että talossa asuu Jesse Myllylän lisäksi viisi muutakin nuorta miehen alkua. Ikkunan verhoinakin roikkuu kasa pelipaitoja ja huiveja. Istahdan sohvalle kuuntelemaan Jessen kertomusta siitä, miten Leijonankidassa kehitetyistä tuotteista syntyi lopulta yritys.

Nature Escape Oy:n tarina alkoi pari vuotta sitten syksyllä, kun ensimmäisen vuosikurssin Leijonankita-projekti alkoi. Human foosball -tuote vei lopulta finaalissa voiton, mutta myös Nature Escape ja kelluntapuvut kiinnostivat tuomaristoa. Tämä sai viiden alkujaan eri tiimeissä olleen opiskelijan yhdistämään voimansa, ja pohtimaan ajatusta yrityksen perustamisesta näiden kolmen tuotteen ympärille.
-Ajatukset muhi vuoden ja sen jälkeen laitettiin yritys pystyyn, Jesse kertoo.
Tänä vuonna yritys rekisteröitiin virallisesti ja Jessestä tuli viiden hengen osakeyhtiön toimitusjohtaja.
Yrittäminen ei suinkaan ole aina Jesseä kiinnostanut, mutta viime aikoina kunnianhimoinen liikunnanohjaajaopiskelija on kiinnostunut aiheesta enemmän ja enemmän.
-Iskän mukana oon ikäni kulkenut firmoissa, niin sieltä oon saanut tietynlaisen mallin. Varmasti se on vaikuttanut taustalla, että se on yrittäjän polku, mille lähtee, Jesse pohtii.
Yrittämiseen liittyy usein pelkoa epäonnistumisista, mutta Jesse muistuttaa, että Suomessa yrittäminen on kuitenkin tehty suhteellisen helpoksi.
-Loppupeleissä yrittämistä ajatellaan Suomessa riskinä, mutta pitää muistaa, että Suomessa tippuu aina jaloilleen, Jesse nostaa esille.

Toisena vuonna Jesse suoritti Lipa Majorin opintonsa tekemällä Nature Escapelle liiketoimintasuunnitelman.
-Se oli mielenkiintoista hommaa, kun sai kerättyä tietoa milloin mistäkin asiasta, Jesse kuvaili.
Liikuntapalveluiden opintojen valitseminen oli Jesselle helppoa. Innovatiivisella ja kekseliäällä luonteella varustettu Jesse onkin omiaan opiskelemaan myös viimeisenä vuonnaan ProLipassa.
-Koin, että lipassa oli eniten omia juttuja, koska tapahtumien ja palveluiden tuottaminen kiinnostaa. Ekan vuoden jälkeen oli fiilis, että lipa on 80 prosenttia ja kihu 20 prosenttia, joten valinta oli selvä, Jesse kertoo.
Jessen #munvuosi -projektina toimiikin Nature Escapen toiminnan pyörittäminen sekä kehittäminen. Yrityksen parista löytyy näillä näkymin myös aihe opinnäytetyölle. Tänä vuonna perustettu yritys toimii kolmen eri tuotteen: Nature Escapen, kelluntapukujen sekä Human Foosballin parissa. Nature Escapessa ratkotaan Escape Roomin tapaan ongelmatehtäviä luonnossa. Kelluntapukujen avulla kellutaan vedessä rentoutuen tai jopa järvenjään päällä pomppien. Human Foosballissa asiakkaat pääsevät pelailemaan sählyä, jalkapalloa tai norsupalloa baarin nurkista tutun pöytäjalkapallon ihmisversion tapaan. Nature Escapessa yhdistyi siis kolme eri Leijonankidan tuotetta.
-Lipassa pääsee myös toteuttamaan omaa intohimoa myyntiä ja markkinointia. Lipassa pääsee myös ajattelemaan laajakatseisesti ja katsomaan isoja kokonaisuuksia, Jesse jatkaa.

Liikuntapalveluiden vapaus vaatii paljon omatoimisuutta, itsensäjohtamista sekä kykyä verkostoitua.
-Koulussa olen saanut työkaluja itsensäjohtamiseen. Lisäksi koulun kautta olen päässyt verkostoitumaan ja luomaan kontakteja esimerkiksi Lappiin, Jesse nostaa esille.
Lappi tulee näyttelemään roolia myös yrityksen tulevaisuudessa, sillä tunturimaisemissa on paljon potentiaalia ajatellen luontoelämystuoteita.
-Lapissa pystyy toimimaan kansainvälisesti ja siellä on paljon mahdollisuuksia liittyen luontoon, Jesse kertoo.
Lappi sopii paitsi yrityksen tuotteisiin, mutta myös liikuntapalveluiden tulevaisuuden näkymiin.
-Suomen luonto ja elämykset ovat nousseet arvoina Suomessa, joten tää osuu aika hyvin niihin, Jesse miettii.
Yrittäjyys on tuonut Jesselle itsensäjohtamisen lisäksi myös taitoja ihmisten johtamiseen.
-Hyvä johtaja osaa tehdä päätöksiä nopeasti ja motivoida johdettaviaan, Jesse painottaa.

Ovatko juuri parinkympin paremmalle puolelle siirtyneet yrittäjät sitten vakavasti otettavia?
-Asiakkaat arvostavat ahkeria nuoria, jotka tekevät hommia hyvin ja ammattimaisesti. On myös otettava rohkeasti vastuuta, eikä olla “mä oon vaan töissä täällä” -asenteella, Jesse muistuttaa.
Nuoret yrittäjät panostavatkin tämän takia toiminnassaan ammattimaisuuteen.
-Mitä olen lukenut liikuntapalveluiden tulevaisuudesta, niin entistä enemmän pitää pystyä tarjoamaan ammattimaisempaa palvelua, että asiakkaat tulevat käyttämään palveluita myös uudelleen, Jesse painottaa.
Yrittäjyyden alkumetreille on mahtunut myös paljon erilaisia tempauksia. Aina kaikki ei ole ollut niin yksinkertaista kuin äkkiseltään ajattelisi.
-Voisi helposti ajatella esimerkiksi kelluntapukujen kohdalla, että eihän se ole kuin mennä kelluttamaan ihmisiä, mutta kyllä siinä täytyy aika monta lappua ja kaavaketta ennen sitä täytellä, Jesse nauraa.
Taloushallintoon liittyvät asiat vaativat myös paljon, mutta sen osaaminen auttaa myös yrittäjän omassa arjessa.
-Yrittäjät on myös vahvoja omassa taloudessaan, Jesse pohtii.

Mielenkiintoinen ja piristävän erilainen liikuntapalveluyritys on hyvä esimerkki siitä, millainen voima piilee Lipa Minorin Leijonankita -projektissa. Ikinä ei voi tietää, mihin asti omalla tuotteellaan pääsee, jos vain saa kasattua ympärilleen hyviä ja ahkeria tyyppejä.
-Ollaan luova ja nuori tiimi, joka haluaa tarjota ihmisille erilaisia luontokokemuksia, Jesse tiivistää.

Roosa Sallinen
Prolipan viestintäkoordinaattori
proosallinen96@gmail.com

Kuva Jessestä:
Sara Javanainen