Jos et ymmärrä Lipan tarjoamaa vapautta, se ei ole sinua varten

Oven avaa hymyilevä, urheilullinen ja energiaa puhkuva yrittäjä. Puhetta tulee taukoamatta, kun astun oviaukosta sisään kotiin, johon odotetaan lähipäivinä perheenlisäystä. Intoa puhkuva yrittäjä, nyt jo jutun ilmestyessä tuore isä, on GoBros Oy:n toimitusjohtaja Niko Röytiö eli tuttavallisemmin Röde. Letkeä savolainen aloittaa samantien sydämelliseen sävyyn Vierumäestä puhumisen.
-Vierun juttu ei ole Vierulife, vaan vapaat opinnot, jossa sinulla on mahdollisuus valmistella opiskeluiden jälkeistä elämää, Niko painottaa heti.
Vapaiden opintojen lisäksi, myös projektioppiminen on Nikosta Vierumäen aikana mahdollisuus. Onkin olemassa selvä syy siihen, miksi kannattaa hoitaa projektityöt kunnolla maaliin kouluaikana, ja verkostoitua mahdollisimman laajasti.
-Aluksi työelämässä Vieru-kontaktit ovat usein juuri niitä tärkeimpiä. Ikinä ei siis kannata aliarvioida luokkakavereiden tärkeyttä tai osaamista. Ja mikäs sen mukavampaa, kuin touhuta vielä koulunkin jälkeen kavereiden kanssa töiden parissa, Niko muistuttaa.

Koulukavereiden joukosta saattaa myös löytyä yrityskumppani. Näin kävi Nikolle, joka sai puhuttua ympäri aluksi valmistumisen jälkeen liikuntapedagogiikan suuntaan kallistuneen Kim Himasen eli Khimsun. Ystävyyssuhteet ovat olleet kaksikolle tärkeitä varsinkin yrityksen alkumetreillä.
-Jos aikoo yrittäjäksi, niin painotan: verkostot, verkostot ja verkostot. Me olemme Nikon kanssa pysyneet pinnalla loistavien ystävien ansioista, jotka tietävät, mitä osaamme, ja he haluavat meidän toteuttavan heille asioita. Oikeastaan vielä brändäämistäkin tärkeämpi asia on se, että jo opiskeluaikana näytät osaamisesi muille. Silloin he tietävät työelämässä, keneltä pyytää apua, GoBrosin varatoimitusjohtaja Kim kuvailee.

NIko ”Röde” Röytiö

Palataan kuitenkin ensin aivan alkuun. Miten Kim ja Niko päätyivät Vierumäelle?
-Päädyin opiskelemaan liikuntaa, sillä tavoitteeni työelämässä on ollut jo pitkään nauttia tekemästäni työstä. Olen aina saanut parhaat kiksit liikuntaan liittyvissä tilanteissa, joten minusta oli melko luontevaa suunnata opiskelemaan ainetta, Kim kuvailee.
-Opiskeluaika meni aivan järkyttävän nopeasti, koska kerrankin koin pääseväni toteuttamaan sellaisia asioita opinnoissa, jotka tuntuvat luontevilta, Kim jatkaa.
Niko puolestaan päätyi Vierumäelle ohuen sattuman kautta, sillä hän ei ollut lukion jälkeen aivan varma siitä, mitä haluaisi opiskella. Pääsykokeissa Niko uskoi pilanneensa kaiken, kun tutoreiden pitämä ryhmäytyminen ensimmäisen pääsykoepäivän jälkeen venähti hieman liian pitkäksi. Lähtötasopisteitä laskettaessakaan tilanne ei vaikuttanut yhtään sen paremmalta, sillä tulokseksi tuli pyöreä nolla.
Tenhun Mikakin sanoi silloin suoraan, että parempi onni ensi vuonna, Niko muistelee nauraen.

Kuitenkin ihmeen kautta Niko pääsi kuin pääsikin sisään, ja armeijan jälkeen alkoikin elämä Vierumäellä.
-Ensimmäiset viikot mietittiinkin sitten, mitä ihmettä sitä oikein opiskellaan. Oltiin toinen vuosikurssi uuden OPS:in aikaan, ja aivan pihalla, Niko naurahtaa.
Niko kuitenkin kiittelee rohkeutta laittaa koko koulutusohjelma uusiksi kerta heitolla. Tällä tavalla hän uskoo, että koulutusohjelma on kehittynyt huomattavasti nopeammin, kuin vaiheittain muuttamalla.
-Muistan, että tykkäsin tosi paljon tapahtumien järjestämisestä. LevelApp -projekti oli lopulta syy, miksi valitsin Lipa Majorin, koska siitä tuli olo, että vau – voiko tällaistakin tehdä, Niko kertoo.
LevelApp -projektissa yhdistettiin mobilisoveluspeli sekä liikkuminen, joten projekti oli Nikolle enemmän kuin mieluinen.

LevelApp -projekti saattoi myös Nikon ja Kimin ensimmäistä kertaa yhteen.
-Minulle ovat varmaankin aina sopineet sellaiset tilanteet, joissa saan toimia luovasti ja ilman rajoitteita, ja sitä Lipa mielestäni on. Ei ole ennalta määriteltyä, mikä on oikea tai mikä on väärä tapa toimia. LiPassa saa ja pitääkin olla väärässä, sekä ottaa virheistä opiksi, Kim pohtii.
Kumpikaan nykyisin teknologian ja median parissa työskentelevistä ei kuitenkaan suoranaisesti tehnyt opinnäytetyötään aiheen piirissä. Niko toteutti opinnäytetyönsä yhdessä Essi Kaipaisen kanssa Mikkelin varhaiskasvatukseen.
-Opinnäytetyössä tavoitteena oli luoda verkkoaineistopankki, jonka avulla voidaan lisätä aktiivisuutta päiväkodeissa, huomaamattomillakin teoilla, Niko kertoo.
Kim puolestaan toteutti opinnäytetyönsä Olli Korhosen kanssa.
-Opinnäytetyömme oli tutkimus Sotkamon Jymylle, jossa kyselytutkimuksen keinoin pyrittiin löytämään kehityskohteita ottelutapahtumalle. Tietysti opinnäytetyön olisi voinut tehdä jostain itselle merkityksellisemmästä aiheesta. Mutta olen nähnyt paljon niitäkin, jotka etsivät ”sitä oikeaa” vuoden tai kaksi, ja halusin mennä Jutilan sanoin eteenpäin, Kim pohtii.

Kim ”Khimsu” Himanen

Liikuntapalveluiden parissa pitää olla kuin innovatiivinen kameleontti. Tämä siksi, että ala muuttuu jatkuvasti.
-Minusta sillä ei ole mitään merkitystä, millaista liikunnan alalla työskentely on. Tärkeämpää on se, että oletko sinä valmis muuttumaan alan mukana? Jos olet, niin silloin sinulla tulee olemaan töitä. Jos taas suhtaudut työelämään vanhanaikaisesti, etkä pyri kehittämään itseäsi jatkuvasti, voin luvata, että jossain vaiheessa tiput kyydistä, Kim painottaa.
Vaikka trendejä on hieman vaikea alkaa ennustaa, niin Kim nostaa esille, että e-urheilu tulee luultavasti tulevaisuudessa haukkaamaan melko suuren palan perinteisen urheilun kentästä. Sekä Kim että Niko nostavat esille myös ihmisten passivoitumisen.
-Vähentyneen hyötyliikunnan myötä liikunnan alalla viestinnässä tulee yhä enemmän keskittyä muistuttamaan ihmisiä siitä, kuinka tärkeää liikunta on arjessa ja vapaa-ajalla, Kim muistuttaa.
Koska liikuntaa ei tule enää niin paljon arjessa, yrittäjät uskovat myös siihen, että liikuntapalveluiden tarve kasvaa tulevaisuudessa.

Vaikka Nikokin sanoo olevansa edelleen vierulainen, oli Vierulta lähteminen valmistumisen jälkeen silti haikeaa. Takaisin on kuitenkin helppo palata.
-Tuli kesällä olo, ettei ole ollenkaan poistunutkaan Vierulta, kun kävin juomassa kahvia Jykän toimistossa. Ja vasta muutama päivä sitten vietettiin varpajaisia, jossa oli yli puolet entisiä koulukavereita, Niko tunnelmoi.
Molemmat yrittäjät kokevat opettajien olleen korvaamaton apu opintopolku aikana.
-Kiitos niille opettajille, jotka antoivat minun luovia omia teitäni. Kun piti tehdä valinta syventävistä opinnoista, halusin valita sen polun, jossa minulla olisi mahdollisimman vapaat kädet toteuttaa itseäni kiinnostavia asioita, Kim kiittelee.
Erityisesti Kim ja Niko kiittelevät Erkki Häkkilää, Jyrki Hämäläistä ja Teppo Rantalaa, jotka motivoituneina ja uskaliaina ovat tukeneet heitä myös omien mukavuusalueidensa ulkopuolla.
-Jos et keksi, miten voit hyödyntää sitä vapautta, jonka Lipa sinulle tarjoaa, niin Lipa ei ole sinua varten. Jos taas Lipa saa sinut tuntemaan itsesi leijonaksi, joka on juuri vapautettu kahleistaan, niin sinua ei pelota mennä leijonan kitaan, Kim lisää pilke silmäkulmassa.
Mutta mitäs ihmettä tapahtui Vierumäeltä valmistumisen jälkeen? Ja mikä kumma oikein on GoBros? Tästä kuulette blogisarjan toisessa osassa.

Roosa Sallinen
Prolipan viestintäkoordinaattori
proosallinen96@gmail.com

Kuvat: GoBros Oy

Lisätietoja GoBros Oy:stä löydät täältä.
Seuraa GoBrosia myös Instagramissa ja Facebookissa nimellä @gobrosoy sekä Twitterissä nimimerkillä @khimsuu.
Lisätietoja LevelApp -projektista löydät täältä.
Jos haluat tutustua tarkemmin miesten opinnäytetöihin, niin niitä pääset lueskelemaan täältä ja täältä.