Unelmien työpaikka parkourin parissa

Prolipa on hallinnut Vierumäellä kolmannen vuoden liikuntapalveluiden opiskelijoita viitisen vuotta. Liikuntapalveluita on kuitenkin opetettu jo ennen sitä. Mutta mitä näistä opinnoista on jäänyt käteen ja mihin Vierumäen kuplasta voi päätyä?

Vuonna 2004 Vierumäeltä valmistunut 38-vuotias Laura Lammi on unelmiensa työpaikassa Suomen Parkour ry:n toiminnanjohtajana. Polku kohti kyseistä työtä oli täynnä erilaisia työpaikkoja aina Opiskelijoiden SM-kilpailuiden kehittämisestä kunnallisen puolen liikunnan- ja urheilun pariin ja IT-firman viestintäpäällikön virkaan asti.
– Ajauduin hetkeksi pois liikuntapalveluista IT-alalle. Työ oli mielenkiintoista, mutta kaipasin liikunnan parissa työskentelyä. Toki liikunta oli se punainen lanka myös IT-alan työssäni, sillä toimin urheilupuolen asiakkaiden yhteyshenkilönä sekä vierailin muun muassa kymmenissä lajiliitoissa, Laura kuvailee.
Tämän jälkeen Laura päätyi työskentelemään ESLU:ssa ja LiikUssa viestinnän ja markkinoinnin hommissa. Sitten kohdalle osui virka Suomen Parkour ry:llä. Nyt Lauran työnkuvaan kuuluu ainoana vakituisena työntekijänä kaikki hallinnollisista tehtävistä, talouden pyörittämiseen ja valmennus- ja ohjaajakoulutusten järjestämiseen.
– Teen ihan kaikkea, tää on aivan sairaan kiva duuni, jossa on mukana rentoja ja mukavia ihmisiä. On ihanaa, että työstä maksetaan, mutta se on niin hauskaa, että voisin tehdä sitä vaikka ilmaiseksi, Laura nauraa.
Laura kokee saaneensa erilaisten töiden sekä ammattikorkeakouluopintojen jälkeisten maisteriopintojen jälkeen itselleen kolme eri ammattia. Liikunnanohjaajan lisäksi, Lauralla on pätevyys liikuntahallinto puolelta sekä ammattitaitoa viestinnässä ja markkinoinnissa työn kautta.
– Nykyään alkaa olla niin normaalia, että työelämä on pirstaleista. Kun osaamisalueita alkaa olla ammattien puolesta kaksi ja kolme, niin pystyy hyvin yhdistelemään eri asioita ja korostamaan eri osaamista eri työpaikkoja hakiessa, Laura painottaa.

Monipuolisuudesta Laura kiittää myös opintojaan Vierumäellä. Laura syventyi opinnoissaan silloin liikuntamatkailun nimellä kulkeneeseen opintosuuntaukseen.
– Vierumäeltä sai tosi laaja-alaisen näkemyksen liikunta-alasta, ja siitä, miten sen eri osat toimivat. Sitä kautta oppi myös katsomaan liikuntapalveluita muiden lajien kautta sekä oppi poimimaan ideoita niistä, Laura pohtii.
Laura kehuu Vierumäen käytännönläheisyyttä sekä sitä, että jokaista linjaa opettaa kyseisen liikunta-alan expertti.
– Koska opiskelimme paljon eri asioita ja eri lajeja, niin sain myös itsevarmuutta tehdä asioita, joista ei välttämättä tiedä paljoa, Laura iloitsee.
Laura painottaa, että opintojen aikana tehtäviä työharjoitteluja kannattaa pohtia tarkoin, sillä niistä saattaa irrota tulevaisuudessa myös työpaikka. Monipuolisuudesta kannattaa tässäkin suhteessa siis ottaa kaikki irti.

Laura on selvästi yhdessä Suomen Parkourin hallituksen kanssa onnistunut yhdistyksen markkinoinnissa ja kehittämisessä, sillä laji on Suomessa tällä hetkellä kovassa nousussa. Kaksi vuotta sitten yhdistyksellä oli kuusi jäsenjärjestöä sekä 5 000 jäsentä. Tänä vuonna jäsenjärjestöjä on 23 ja jäseniä 7 000. Laura kertoo, että tärkeintä kehitystyössä on hyvä tiimityö ja mahdollisimman laaja-alainen perehtyminen lajiin. On tärkeää käydä tapahtumissa ja havainnoida jatkuvasti kaikkea, mitä lajin parissa tapahtuu Suomessa ja maailmalla. Unelma tilanteessa Laura kertookin pystyvänsä rytmittämään ohjaamisen sekä hallintotöiden tekemisen.
– Ei olla mikään jumahtanut lajiliitto vaan tosi energinen ja kehittymishaluinen, Laura painottaa.
Laura aikookin mennä parkour-ohjaajakoulutukseen, että pääsee itsekin ohjaamaan säännöllisesti tunteja. Vesihiihdon parissa urheileva Laura ohjaa tällä hetkellä toiminnanjohtajan töidensä ohella myös vesihiihtoa sekä voimistelua. Ohjaamisen lisäksi toimistotöihin mielenkiintoista vaihtelua tuo myös parkourin luonne monipuolisena lajina.
– Nuorisojärjestönä Parkour ry on hieman erilainen, sillä siinä on katukuttuuria sekä itseilmaisua, jonka moni rinnastaa tanssiin. Se on muutakin kuin liikuntaa, sillä parkourin avulla nuoret pääsevät esimerkiksi tutustumaan kulttuurillisesti merkittäviin kohteisiin, Laura kuvailee.

Liikuntapalveluiden tulevaisuus on Lauran mielestä haastava.
– Liikuntapalvelut ovat menossa siihen, että kuluttajat ovat koko ajan vaativampia ja vaativampia. Nykyisin myös vapaaehtoistoiminnassa on oltava ammattimainen ja urheiluseurojenkin pitää paketoida palveluitaan uudella tavalla, Laura miettii.
Toki ammattimaisuuden painotuksessa on myös etuja, sillä silloin myös esimerkiksi turvallisuuteen panostetaan enemmän. Liikuntapalveluissa näkyy myös nykyisin esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä yhä suuremmassa roolissa markkinointi ja mainostaminen sosiaalisessa mediassa. Laura nostaakin esille, että on tärkeää muistaa jättää osallistujille hyvä kuva tapahtumasta myös jälkimarkkinoinnin avulla sekä panostaa yhtenäiseen ja asiakaskunnan tyyliin sopivaan ilmeeseen ja brändiin. Valkeakoskella kahden lapsen ja avomiehen kanssa asuva energiaa pursuava Laura on selvästi löytänyt Vierumäen opintojensa jälkeen oman unelmiensa työpaikan. Oppina urapolusta on, että joskus oman paikkansa löytäminen voi kestää pidempään, mutta olla sitäkin antoisampaa.

Roosa Sallinen
Prolipan viestintäkoordinaattori
proosallinen96@gmail.com

Lisätietoja Suomen Parkour ry:stä löydät täältä.