Pimeä huone täynnä näyttöjen valoja ja näppäimistön näpyttämisen ääniä. Keskittyneet ilmeet risteilevät erilaisissa virtuaalitodellisuuksissa ja ajoittain jostakin kuuluu onnistumisesta johtuva hihkaisu. Tämä oli ensimmäinen kosketukseni amatööri e-urheiluun eli elektroniseen urheiluun, mutta tuo vuosia sitten nuorisotalon yläkerrassa järjestetty lani-ilta ei ole mitään verrattuna siihen, mitä laji tänä päivänä on.
Kolmannen vuoden prolipaopiskelija Markus Prami on työskennellyt oman #munvuosi -projektinsa tiimoilta e-urheilun parissa.
-Ollaan luomassa Suomen ensimmäistä e-urheiluakatemiaa Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian yhteyteen, Markus kertoo.
-Koska e-urheilu ei ole ollut akatemiassa ennen, niin olemme lähteneet luomaan sinne ammattimaisempaa urheilijan polkua, Markus jatkaa.
Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa voi aloittaa ensin yläasteikäisenä yläkoululeiritysten parissa, joista voi jatkaa hakemalla Sotkamon urheilulukion e-urheiluakatemiaan.
-Siellä opetetaan niin psyykkistä kuin fyysistäkin puolta, ja lisäksi ravintoa, elämänhallintaa sekä itsensä brändäämistä, Markus kuvailee.
Urheilulukiokoulutuksen tehtävänä on tukea tavoitteellisen urheilijan kokonaisvaltaista kehitystä sekä antaa hänelle avaimet täysipäiväiseen kilpaurheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Menestyvän e-urheilijan on mahdollista hakeutua tänä päivänä myös puolustusvoimien urheilukouluun ja jatkaa huippu-urheilua Kainuun Prikaatissa akatemiavalmennuksen parissa.
-Lisäksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa KAMKissa on mahdollista suorittaa Esport Business -tradenomikoulutus, Markus kertoo.
Hommaa esportsin saralla riittää, sillä trendaava laji on noussut viime vuosina uutisotsikoihin tuon tuosta isoine kisoineen ja kilpailupalkkioineen.
-Esports on tällä hetkellä niin kasvava laji, että siellä on paljon tehtävää. Se on tulevaisuuden laji, jonka ympärillä on myös paljon työpaikkoja, Markus painottaa.
-18-29-vuotiaiden parissa laji on seuraamisen osalta toiseksi suosituin urheilulaji jääkiekon jälkeen, Markus kertoo.
Markus itse pelaa huvikseen ja seuraa muun muassa Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) sekä League of Legendsia. Näitä pelejä myös valmennetaan Vuokatissa. Markus päätyi mukaan hankkeeseen ystävänsä Otto Takalan kanssa, joka myös opiskelee Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Otto toimii tällä hetkellä Suomen elektronisen urheilun liitto, SEUL ry:n varapuheenjohtajana ja Kainuun esports hankkeiden projektipäällikkönä.
-Oli kiinnostavaa osallistua hankkeeseen, koska ei ollut aiempaa kokemusta hanketyöskentelystä, Markus nostaa esille.
-Tehtäviini on kuulunut markkinoinnin tekeminen yhteishakua varten sekä valmennuksen sisällön tekeminen ja avaaminen, Markus kuvailee.
Markus tekee myös opinnäytetyönsä e-urheilun piiriin yhdessä Oton kanssa.
-Pureudumme e-urheilun valmennuksen perustekijöihin, Markus kertoo.
-E-urheilussa mentaalipuoli on isossa roolissa. Kyse ei ole niinkään fyysisestä lajista, joten on mielenkiintoista nähdä, miten paljon mentaalipuolen valmennus vaikuttaa lajiin. Fyysinen harjoittelu on enemmän vastapainoa istumiselle, Markus pohtii.
Markukselle liikuntapalveluiden syventävien opintojen valitseminen oli helppoa, sillä hänestä ProLipassa pääsee parhaiten toteuttamaan omia kiinnostuksen kohteitaan.
-Itseä kiinnostaa markkinointi ja brändäys, koska niitä voi linkittää moneen eri hommaan. On sitten kyse itsensä brändäyksestä tai jonkin yrityksen tai tuotteen brändin luomisesta, niin siinä tavoitellaan näkyvyyttä, verkostoja ja kontakteja, Markus pohtii.
Kokemusta Markuksella on liikuntapalveluissa niin Adventure Racen logistiikkavastaavan roolista, Lapin safarifirmoissa työskentelystä kuin urheilukaupan myyntitöistäkin.
-Liikuntapalvelut sopii sellaisille, jotka yleisesti haluaa kehittää itseään, oppia uutta ja verkostoitua, Markus luettelee.
Markuksen mielestä on hyvä, että ProLipan kautta saa hyvin myös johtamisen opintoja ja niissä pääsee pureutumaan myös konfliktien käsittelyyn sekä ennalta ehkäisyyn. Esportsissa Markus näkee puolestaan myös potentiaalia Haaga-Helian opiskelijoille.
-E-urheilu on hyvä oppimisalusta, vaikka ei itse lajia harrastakaan, vaan haluaa enemmänkin tutustua skeneen, Markus kannustaa.
Roosa Sallinen
Prolipan viestintäkoordinaattori
proosallinen96@gmail.com
Lisätietoja hankkeesta pääset lukemaan täältä