Järjestä vähintään kaksi tapahtumaa

”Tervehdys Lahesta eli kaikkein kovimpien festareiden kaupungista!

Nimeni on Riku Laine ja olen jo ”yliajalla” kulkeva 4. vuoden opiskelija. Suuntauduin kahden ensimmäisen lukuvuoden aikana liikuntapalveluihin ja tapahtumien järjestämiseen. Seuraavalla tekstillä haluankin vakuuttaa juuri sinut järjestämään vähintään kaksi tapahtumaa elämäsi aikana.

Kun ajatellaan tapahtumajärjestämistä niin useimmiten ihmisten mieliin hiipii kaaosmainen järjestelyprosessi, joka vaatii isoja järjestelyvastuita ja deadlineja. Tapahtuma runnotaan puoliväkisin läpi kiireisellä aikataululla ja päällimmäisenä fiiliksenä ensimmäisen tapahtuman jälkeen on helpotus. Suunnitteluprosessi on mennyt niin nopeasti ohi, että ei olla juuri opittu muuta kuin kynsien pureskelua ja parempaa stressinsietokykyä. Mielessä pyörivät lauseet ”vihdoinkin se on ohi” ja ”ei enää koskaan”, kun viimeisetkin festivaalikävijät poistuvat tapahtuma-alueelta. Mutta tarkastellaan asiaa toiselta kantilta, eikö juuri sillä hetkellä tulisi keskittyä tulevaisuuteen? Mitä voisin tehdä paremmin ensi vuonna? Miten saisin enemmän kävijöitä innostumaan tapahtumasta?

Tämän sekavan tunteen tapahtumanjärjestämisestä voin itse hyvin allekirjoittaa. Järjestin viime vuonna yhdessä kuusihenkisen tiimin kanssa Urban Street Festival 2016 -tapahtuman. Tapahtuman ideana on tarjota nuorille kokeiltavaksi vaihtoehtoisia lajeja, yleisimpien kilpaharrastuslajien kustannuksien noustessa yhä edelleen. Samalla nuori saa suoran yhteyden lajien edustajiin ja yhdistyksiin. Lähdimme liikkeelle nollasta, mutta saimme aikaiseksi yli 500 henkilön yhtäaikaisen kävijämäärän Helsingin narinkkatorille, kahdeksan eri lajia kokeiltavaksi ja kuusi eri lajiyhdistystä mukaan toteuttamaan lajeja. Työryhmämme stressitason käyttäytymistä koko projektin ajalta voisi verrata keskituloisen suomalaisen miehen verensokeriin: makeita piikkejä verensokeriin saimme milloin mistäkin ja taisimme välillä syödä isomman määrän kerralla kuin mitä pystyimme sulattamaan. Jälkeenpäin ajateltuna ahkerasti verensokeria nostaneet karkit piti kuitenkin ensimmäiseltä istumalta kaikki syödä, jotta osaisi seuraavalla kerralla valita vain oleellisimmat ja parhaimmat jutut pussin sisällöstä. Jokaista rastia ja virhettä ei tarvitsisi enää toistaa.

Projektin aikana mieleeni juolahti yksi erittäin yksinkertainen, mutta ajatuksia herättävä oivallus. Sen mukaan myös nykyisin itse pyrin määrittelemään tapahtuman ja samalla saan helpotusta suunnittelutyön luomaan tuskaan. ”Jokainen asia, jolla on aika ja paikka, on tapahtuma.” Toisin sanoen, kun olen varmistanut tapahtuma-ajan ja -paikan, koen sen vain hienoksi lisäksi, että sinne joku myös saapuu paikan päälle nauttimaan tapahtumasta. Välillä ajattelen, että on myös hienoa jos tapahtumassa olisi rekvisiittaa ja välineitä tai sitten jos sitä olisi vaikka etukäteen mainostettukin. Jos vaikka osallistujat toisivat itse tarvittavat välineensä paikan päälle. Näillä edellä mainituilla tosin ei ole oikeasti mitään väliä, sillä ensimmäiset tapahtumat olen järjestänyt jo 3 -vuotiaana mielikuvitusystävieni kanssa ja tällöin pidin maailman parhaimmat teekutsut. Ja ne vasta pippalot olivatkin, ainakin jos minulta kysytään!

Tapahtuman järjestäminen on siis yksinkertaisimmillaan vaikkapa pihapelien järjestämistä: sovitaan yhdessä aika ja paikka ja jokainen tuo omat tarvittavat välineensä paikan päälle. Jos ohikulkijat pysähtyvät katselemaan katusählyturnaustanne, olette todennäköisesti lajissanne erittäin hyviä tai sitten unohditte tuoda mailat ja pallot paikan päälle, teette kaiken mielikuvituksen avulla ja näytätte ulkopuolisen silmin hieman oudoilta. Mutta mikäs sen parempaa, kunhan pääsette nauttimaan yhdessäolosta ja kokemaan uusia juttuja. Ehkä ensi kerralla tuotte myös välineet mukananne ja kutsutte lähipiirin seuraamaan turnausta?

Haluan loppuun korostaa kaikille tapahtuman järjestämistä pohtiville sekä liikuntapalveluihin suuntautuville, että tapahtuman ei tarvitse olla täydellinen ensimmäisellä, eikä välttämättä toisellakaan kerralla. Tärkeintä on kehittää tapahtumaa jatkuvasti ja saada siitä palautetta. Tapahtuman järjestäminen on erittäin hyvä tilaisuus verkostoitua, oppia eri toimijoiden tapoja liikunta-alan kentällä, saada käsitystä myynnistä ja markkinoinnista sekä luoda parhaimmillaan elinikäisiä muistoja itse festivaalikävijöille.

Riku Laine
LOT 13-16
Suomen Street Workout ry:n rahastonhoitaja ”