Jätä asiat paremmin kuin ne olivat ennen sinua

Kuplafutista, lentopallo-otteluita, ryhmäliikuntaa, extreme-aktiviteetteja, napakymppi sekä tuhatpäinen opiskelijalauma tanssimassa yhteen tahtiin. Sitä oli Haaga-Helian Virkistyspäivä 2018. Ensimmäisen vuoden liikuntapalveluiden opinnoissa on jo mahdollista päästä järjestämään isoa tapahtumaa, jossa täytyy konkreettisesti pyörittää sponsorisopimuksia, lupa-asioita sekä oikeaa rahaa. Miltä sitten tuntuu lähteä organisoimaan isoa tapahtumakokonaisuutta, kun taustalla on vain opinnot Leijonankidasta? Tästä meille kertovat tämän vuoden Vipän projektipäälliköt Heidi Alander ja Antti Kekkonen.

Antti tiesi heti Lipa Minorin projektia valittaessa, että hän haluaa päästä mukaan toteuttamaan Vipää. Aluksi suunnitelmiin ei kuulunut projektipäällikön rooli, sillä siitä Antilla oli jo kokemusta muista projekteista. Vastuullinen rooli ei kuitenkaan haitannut, päinvastoin.
-Vipän järjestämisessä on kyse oikeasta rahasta ja oikeasta tapahtumasta. Tykkään vastuun ottamisesta sekä haasteista, ja johtaminen on sellainen asia, että siinä on aina kehitettävää, Antti kertoo.
-Valitsin Vipän, sillä Leijonankidasta jäi harmittamaan se, ettei tuotos ollut konkreettinen. Vipässä tiesin pääseväni oikeasti hommiin ja oma kokemus edellisen vuoden Vipästä oli huikea, joten halusin päästä luomaan uusille ykkösille jotain samanlaista, Heidi komppaa.
Heidi halusi myös lisää kokemusta projektijohtamisesta. Heidi oli ennen Vipää toiminut vastuutehtävissä muun muassa lukioaikana wanhojentanssien sekä abimatkan järjestämisessä. Tämän takia Heidi halusikin projektipäälliköksi liikuntapalveluiden toiseen opintokokonaisuuteen.
-Onneksi minut valittiin Vipään projektipäälliköksi. Opin siinä valtavasti tapahtuman järjestämisen eri osa-alueista, mutta suurimpana oppina sain paljon lisää itsevarmuutta, Heidi iloitsee.

Mitä Vipän projektipäällikön hommiin sitten kuului, ja mitä kyseisessä roolissa pitäisi ottaa huomioon?
-Projektipäällikön hommiin kuului kokonaisuuden hahmottaminen, työryhmäläisten auttaminen, asioiden selvittely ja ennen kaikkea pakan kasassa pitäminen, Heidi kertoo.
Vipässä projektipäälliköt kokevat onnistuneensa erityisesti raha-asioiden kanssa tarkkana olemisessa sekä tapahtuman uudistamisessa. Uusina aktiviteetteina tapahtumaan tuotiin muun muassa Napakymppi, köydenvetoturnaus sekä jenkkifutis.
-Hyvä johtaja on tasavertainen ja johtaa esimerkillä sekä on sellainen, joka saa muutkin innostumaan, Antti pohtii.
Haastavaa ison tapahtuman järjestämisessä on Antin mukaan isojen työntekijämassojen organisointi niin, että tapahtuma toimii sujuvasti. Lisäksi tapahtumien jatkuvuuteen pitäisi panostaa enemmän.
-Aina pitäisi pyrkiä jättää asiat parempaan kuntoon kuin ennen sinua, Antti painottaa.

Kenelle Virkistyspäivän järjestäminen tai projektilähtöinen oppiminen sopii?
-Vipästä löytyy työtehtäviä tosi erilaisille tyypeille, niin myymisestä kiinnostuneille kuin luovillekin tyypeille, ketkä haluavat päästä toteuttamaan crazympiäkin ideoita, Antti lupaa.
Heidi vierasti aluksi ajatusta projekti- ja ongelmalähtöisestä oppimisesta.
-Koen, ettei projektilähtöisen oppimisen oppimisvaikutusta ymmärrä heti, mutta kun palaa ajassa taaksepäin pohtimaan tekemäänsä, on oppimisen tulos huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi kirjasta ulkoa opettelu, Heidi pohtii.
Usein ongelmalähtöiseen oppimiseen liittyy vahvasti myös kantapään kautta oppiminen. Se ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia.
-On myös hyvä muistaa, että virhe ei ole virhe, jos siitä ottaa opikseen. Projektioppimisessa ja projektijohtamisessa on myös tärkeää korostaa me-henkeä. Ei ole minä, vaan on me ja meidän projekti, Antti muistuttaa.

Kehitettävää löytyy aina, ja sen avulla voidaan myös parantaa tapahtumia ja palveluita entisestään. Sekä Heidi että Antti ovat sitä mieltä, että ViPä toimisi projektina parhaiten hieman pienemmälle projektiryhmälle.
-ViPä oli kiva ja iso tapahtuma, mutta työryhmässä oli liikaa väkeä, Antti nostaa esille.
-Kun kiinnostus on aitoa, on työskentely tehokasta. Itse projektipäällikön tulee olla joustava ja kärsivällinen, Heidi painottaa.
Molemmat projektipäälliköt uskovat tulevaisuudessa toimivansa jollain tapaa liikuntapalveluiden parissa, mutta nyt kilpa- ja huippu-urheilu sekä kunto- ja terveysliikunta vievät voiton jatko-opintojen osalta.
-Liikuntapalveluiden teemoja tulee myös KiHussa ja KunTessa. Monipuolisuus on tärkeää työelämässä, ja mielellään järjestän tapahtumia myös jatkossa, jos sellainen tilaisuus tulee, Antti pohtii.
Kaiken kaikkiaan projektipäälliköt tiivistävät Vipän projektina opettavaiseksi, hauskaksi sekä hyvän tiimin kanssa työskentelyksi.

Roosa Sallinen
Prolipan viestintäkoordinaattori
proosallinen96@gmail.com

Kuvat: Haaga-Helian Virkistyspäivä 2018, Inka ja Oona Sihvola