Evo ponnahduslautana tulevaan vuoteen

”Täältä lähdetään vasta sitten, kun kaikki hommat on saatu valmiiksi” toteaa Teppo Rantala Evokeskuksen aulassa ja palauttaa kesälomalta palanneet opiskelijat kertaheitolla takaisin todellisuuteen. Ohjaajien mielestä on ollut hyvä idea sulloa koko ryhmä heti lukuvuoden ensimmäisenä päivänä keskelle korpea ja yöpyminenkin tapahtuu leirikoulumaisesti kerrossängyissä.

Allekirjoittaneen hörppiessä auringonhattu-uutteella terästettyä teetä suunnittelevat uudet prolipalaiset alkavaa vuotta. Vuorokauden intensiivileirin tarkoituksena on jäsentää jokaisen opiskelijan henkilökohtainen projekti tai projektit sille mallille, että tuleva lukuvuosi siintää kristallinkirkkaana edessä. Tavoitteiden, arviointikriteerien ja projektin aikataulun tulisi olla leirin päätteeksi avattuna ja suunnittelu huipentuu viimeiseen yhteiseen palaveriin, jossa jokainen esittelee tulevan vuotensa hashtagilla #munvuosi. Lopuksi jaetaan syksyn johtamisprojektia varten työparit tai -kolmikot, jotka todennäköisesti tulevat rupeaman aikana ehkä jopa liiankin tutuiksi.

Vaikka opiskelijat toteuttavat henkilökohtaiset projektinsa pääosin itsenäisesti, saavat he tuekseen yhden ohjaajatiimin jäsenen ja sitä myötä pienen vertaistukiryhmän. Joku saa Ekin tai Tepon, toiset joutuvat tyytymään jomman kumman Jyrkin ohjaukseen. Tärkeää on, että ohjaajat ovat perillä ohjattaviensa projektien etenemisestä ja osaavat tarvittaessa neuvoa uusien suuntaviivojen kanssa. Ohjausryhmien yhteinen tarina alkaakin jo leirillä, kun suunnittelu jatkuu aina iltaan asti, mutta vain siihen asti, että rantasauna on lämmin.

Tällä hetkellä aurinko paistaa ja toisen Jyrkin koira, joka jostain syystä on nimetty Jykäksi, juoksee välillä kokoushuoneen läpi häntä heiluen. Ilmapiiristä voi aistia jännityksen ja päättäväisyyden, mutta myös rentoutta sekä ripauksen optimismiakin.

Sonja Salonen
ProLipa -koordinaattori