Projektityöskentelyn suuret ilot

Syksy etenee vauhdilla, ensimmäiset lumetkin on jo satanut maahan. Samaa vauhtia täyttyvät kalenterien sivut. Tekemistä riittää, mikä laittaa haasteita omalle aikataulutukselle. Kuinka saada aika riittämään koululle, harrastuksille, työlle sekä muulle elämälle? Tuttua?

Näinä hetkinä vaaditaan sitä kuuluisaa itsensä johtamista, jota olemme saaneet oppia jo ensimmäisestä opintovuodesta lähtien. Organisoinnin sekä priorisoinnin taidot korostuvat kun kiireet lisääntyvät. Samalla korostuu omien rajojen asettaminen. Kuinka erottaa koulu sekä työt omasta muusta elämästä, milloin pysähtyä ja antaa lepoa itselleen.

Leijonankidan touhuja seuraillessa olen saanut havaita useita erilaisia tunteita: innostusta, hämmennystä, riemua, tuskaa sekä flowta. Kuitenkin kaikkien näiden sekavien tunteiden jälkee on mahtavaa huomata, kuinka tiimit alkavat saada enemmän ja enemmän kiinni homman nimestä. Kaikki ei ole selkeätä ja ilmassa leijuu runsaasti kysymyksiä vailla vastauksia, mutta silti hommia tehdään yhteisvoimin yhteisen tavoitteen eteen. Ja se jos jokin luo motivaatiota.

Projektityöskentelyn suurin ilo on motivoitunut tiimi, jonka jokainen jäsen tavoittelee yhteistä kultaista määränpäätä. Menneen kuuden viikon aikana Leijonankidan hajanaisista tiimeistä on muovautunut yhtenäisiä tiiviitä joukkueita, jotka yhdessä tavoittelevat tätä kultaista määränpäätä, jokainen omalla painollaan. Määränpää sekä tavoite saattaa esiintyä yksilöille erilaisena, jollekin riittää projektin läpivienti kun taas toiset tavoittelevat intohimoisesti voittoa. Faktaa on kuitenkin se, että kaikki tämä mieletön uurastus huipentuu 4.12, kun tiimit pääsevät esittelemään Vierumäen arvovaltaiselle raadille innovatiiviset tuotoksensa.

Ennen joulukuun huipentumista tiimeillä on loistavasti aikaa painaa kovaa eteenpäin kohti uusia innovaatioita. Toiminnassa elämme vaihetta, jossa painopiste sekä vastuu siirtyy koko ajan entistä enemmän johtajapareilta ykkösille. Tiimien sisäinen roolitus alkaa olla selkeänä ja on aika ottaa vastuuta omasta roolistaan. 

Hommien sekä vastuun lisääntyessä haluan muistuttaa: levätkää, pitäkää kiinni omista intresseistä ja rentoutukaa. Sekä ennen kaikkea nauttikaa matkasta! Pian se on ohi ja muistelette kaihoisasti mennyttä syksyä. Trust me. 

Viivi Ollila
Prolipa -koordinaattori